Uszály – Mikor, hogyan viselhető?

Az múltkori részben már bemutattuk az uszályok különböző típusait. Most ahhoz adunk tippeket, hogy milyen típusú ruhákhoz és esküvőhöz illik az uszály, illetve hogyan viselhető a legkönnyebben.

Mikor nem illik?

Kevés olyan alkalom van, amikor nem illik uszályt viselni. A két leggyakoribb az eskü megújítása és a második esküvő. A tradicionális felfogás szerint az első esküvőjét ünneplő menyasszony két kiváltsága a fátyol és az uszály. Ez természetesen figyelmen kívül hagyható, hiszen ha az ara másodszorra házasodik, és minden álma egy uszály, akkor viselje nyugodtan.

Milyen ruhához illik?

A ruha kiválasztását mindenképpen össze kell hangolni az uszály kiválasztásával. Azok a menyasszonyok, akik már előre tudják, hogy szeretnének uszályt viselni, mindenképpen jelezzék ezt a szalonban, hiszen ennek megfelelő stílusú ruhákat mutatnak majd a szalon dolgozói.

Az uszály hagyományosan a báliruha típusú esküvői ruhákhoz illik, melyek nagy volumenű szoknyájának kiváló folytatása egy hosszabb uszály. Ezen kívül egy A-vonalú ruha remek kiegészítése lehet a seprű uszály azoknak, akik a kevesebb anyag és a kisebb felhajtás hívei. Mindig kérjük ki a szalon dolgozóinak tanácsát, és a ruhát az uszállyal együtt próbáljuk, hogy el tudjuk képzelni a végeredményt.

Hogyan viseljük?

Az uszály a ceremónia alatt természetesen le van engedve. A hossztól függően jól át kell gondolni, szükségünk van-e segítségre a viseléshez. Ez általában a katedrális és királynői típusok esetében elengedhetetlen, de sokszor jól jön a kápolna uszály esetében is. A segítők általában a koszorús lányok, fontos lehet megbeszélni és elpróbálni, hogy ki hol fogja az uszályt, nehogy a nagy napon káosz legyen a vége.

A ceremónia után az uszály általában már inkább teher. Szerencsére több megoldás is létezik annak érdekében, hogy a ruha továbbra is remekül mutasson, mégse kelljen az uszállyal bajlódni. A lecsatolható uszály például teljes egészében eltávolítható a ruháról, arra kell csak figyelni, hogy a rögzítés stabil legyen, nehogy idő előtt szabaduljunk meg tőle.

A másik megoldás a felcsatolás. Ekkor az uszályt megemelik, és hátul, a csípő vagy a comb magasságában feltűzik. Ennek is több fajtája van attól függően, hogy a ruha melyiket engedi, illetve az ara melyik mellett dönt. Erről a megoldásról is fontos konzultálni a ruhaszalon dolgozóival, hiszen remek tanácsot adhatnak, és ők fogják megmutatni a segítőknek, hogyan kell feltűzni az uszályt az esküvő napján.