Nászajándék: kapjuk vagy kérjük?

Amikor egy pár egybekel, hagyomány, hogy a rokonok, barátok, meghívottak ajándékkal lepik meg a közös élet előtt az ifjú párt. Régebben az volt az elterjedtebb, hogy mindenki maga találta ki, mivel lepje meg a házasulandókat, manapság azonban némileg átrendeződött ez a szokás. A kérdés az, hogy akarunk-e hirtelen 6 kenyérpirítót és 4 étkészletet, vagy inkább orientáljuk a kéréseinket abba az irányba, amire valóban szükségünk van?

Szerintünk a legközelebbi rokonok, barátok esetében egyáltalán nem ciki, ha elmondjuk nekik, hogy mire volna szükségünk. Hogy senki ne érezze magát feszélyezve és kész tények elé állítva, az a legjobb, ha összeírjuk, minek örülnénk, és mindenki maga választhatja ki, mit tud anyagilag bevállalni a listáról. Azért az az ajándékozónak is jó érzés, ha biztosan tudhatja, hogy örömet fog szerezni az általa vásárolt dologgal. Ha az ajándékozó felajánlja, hogy pénzt vagy terméket szeretnénk inkább, akkor eldönthetjük, mi jönne inkább jól.

A távolabbi rokonok vagy akikkel ritkábban találkozunk már problémásabbak, de amikor visszajeleznek a meghívásunkra, ügyesen szóba lehet hozni a témát. Pláne, ha ők teszik ezt, tehetünk kísérletet elmondani, hogy mire vágyunk. Az a jó, ha részletesen leülsz előtte a pároddal, és amennyire csak tudjátok, előre átgondoljátok, hogy mire lehet szükségetek, és mindezt le is írjátok. Amikor elmentek a meghívottakhoz az esküvő előtt vagy kikülditek a meghívókat, jó ez ügyben mindig képben lenni, hiszen sosem tudhatjátok, mikor és ki fog rákérdezni előzékenyen, hogy mivel ajándékozhat meg Titeket.

A tapasztalat az, hogy barátok, haverok, kollegák inkább kisebb értékű ajándékokat, vagy kisebb összegeket szoktak adni, ez utóbbinak az átadására kiválóan alkalmas a menyasszonytánc. De ha úgy érzitek a rokonaitoknál, hogy ők ezt szívesebben választanák, akkor erősítsétek meg őket előzetesen abban, hogy nagyon fogtok örülni a készpénznek is, ami éjfélkor bedobhatnak az „üstbe” – vidéken még mindig hagyomány ugyanis, hogy egy nagy üstbe gyűjtik a pénzt, és a vőfély hatalmas fakanállal kavargatja, míg zajlik a tánc.

 

Egyszóval azt tanácsoljuk, hogy ügyes és empatikus kommunikációval mindent meg lehet beszélni, tehát ne érezzétek feszélyezve magatokat, ha terelgetni szeretnétek a meghívottaitokat az ajándékozásban.