Miből készüljön az esküvői ruha?  A muszlin

A menyasszonyi ruhák megannyi különleges szövetből készülhetnek, amelyeknek mind más és más az előnye és a szépsége. Ezek között találhatjuk a muszlin anyagot is, amelynek története igen régre nyúlik vissza. De mit érdemes róla tudni? Hallottál már róla, de egyelőre nem ismered igazán? Most bemutatjuk ezt a rendkívül jó választást.

A nevének eredete

A muszlin egy finom szövésű pamut anyag, amely legelőször a 17. században került Európába. Nevét az Irak területén található Moszul városáról kapta, ahol az európaiak először találkoztak vele. Az anyag azonban eredetileg a mai Bangladesben található Dakkából származik.

A muszlin elterjedése

XVI. Lajos, francia uralkodó felesége, Marie Antoinette rajongott a divatért, rengeteg pénzt áldozott a tökéletes megjelenésre. Szinte rögeszméjévé vált, hogy a legelegánsabb francia nőként tiszteljék, ezért a ruhatárában igen kiváló darabok kaptak helyet. Ezek nagy része – szinte teljes egésze – muszlin anyagból készült, aminek köszönhetően rengetegen megismerkedhettek ezzel a szövettel.

A 18. században a hölgyek egyre nagyobb érdeklődéssel fordultak az ókori és római viseletek felé. Az akkori divat újra elterjedni látszott, legelőször az angol nők szabatták át a ruháikat. Később a franciák körében is egyre elterjedtebbé váltak ezek az ókori stílusú, muszlin ruhák, amelyek rendkívül előnyös viseletnek számítottak. 

Az anyag a lágy esésének és a rendkívül elegáns megjelenésének köszönhetően máig igazán népszerű maradt. Napjainkban esküvői ruhák, fátylak, alkalmi ruhák elengedhetetlen tartozéka a muszlin, hétköznapi viseletként pedig nyári maxik készülnek belőle.

A jellemzői

A muszlin általában szoros szövésű fehérítetlen vagy fehér anyag, amelyet jellemzően pamut gyöngyfonálból készítenek. Ez a szövet lágy esésű és rendkívül jól levegőzik, ezért igen kedvelt anyag. Sok helyen készítenek belőle ruhákat, többek között menyasszonyok számára is, hiszen igazán előnyös a száraz és a meleg időjárás esetében is.

A mi kollekciónkban is szerepelnek természetesen ilyen ruhák, nézd meg!