12 érdekesség az esküvők világából

Az esküvődre készülve számtalan feladatod van, a menyasszonyiruha-kölcsönzéstől kezdve a helyszín és a menü kiválasztásáig; nem csoda, ha néha egy kicsit elfáradsz közben. Ilyenkor nem árt egy kis kikapcsolódás; például az alábbi érdekes vagy épp vicces tények formájában – természetesen az esküvők világából.

1.     A svéd menyasszonyok az egyik cipőjükbe egy az apjuktól kapott ezüst, a másikba pedig egy az anyjuktól kapott arany érmét tesznek, hogy sose kelljen megtapasztalniuk a szegénységet.

 

2.     A világ legnagyobb esküvőjét 1993-ban tartották meg Jeruzsálemben: a lagzin mintegy 30 ezer vendég vett részt.

 

3.     Az 1500-as években a legtöbben júniusban kötöttek házasságot, ugyanis évente egyszer, májusban fürödtek, így egy hónappal később még elég tiszták voltak. Eredetileg a menyasszonyi csokor is arra szolgált, hogy elfedje a testszagot.

 

4.     Az emeletes torta egy esküvői játékból eredeztethető, amikor is a párnak egy magas torta fölött kellett megcsókolnia egymást anélkül, hogy levernék azt.

 

5.     A fehér menyasszonyi ruhák divatját Viktória királynő teremtette meg 1840-ben – előtte az arák egyszerűen a legszebb ruhájukat vették fel a nagy napra.

 

6.     A friss feleség a küszöbön való átemelése egy régi hiedelemből ered, amely szerint a fiatal párokat az átlagosnál is jobban fenyegették a gonosz szellemek. A menyasszonyt a földtől eltartva a vőlegény megvédte őt az ott tanyázó szörnytől.

 

7.     A hagyomány szerint Egyiptomban az esküvő után a menyasszony családja főz egy hétig, hogy a fiatal pár pihenhessen.

 

8.     Az angol folklór szerint a szombat a legszerencsétlenebb nap az esküvőre – a legtöbb pár mégis ezt választja.

 

9.     A történelem egyik legfiatalabb menyasszonya VIII. Henrik lánya, Mária hercegnő volt, akit kétéves korában jegyeztek el.

 

10.  A „legkeresettebb” tanú címet egy maláj férfi viseli, akit több mint ezer esküvőn kértek már fel erre.

 

11.  A csehek rizs helyett babot dobálnak a fiatal házasokra a szertartás után.

 

12.  Egy 1920-as esküvőn a menyasszony tévedésből a vőlegény tanújával kötötte össze az életét. A férfi és a vőlegény ugyanis véletlenül fordítva álltak a pap elé, aki így minden kérdést az előbbihez intézett – hogy a tanú miért válaszolt rájuk, nem tudni. Végül, a hibát kiküszöbölendő, a szertartás után azonnal tartottak egy másikat.